10.3. Savaşçılar ve AskerlerTARİH-10

10.3.1. Beylik Döneminde Osmanlı’nın Askerî Gücü

KAZANIM ve AÇIKLAMALARI

10.3.1. Kuruluş Dönemi’nde Osmanlı askerî gücünün farklı muharip unsurlardan meydana geldiğini kavrar.
a) Bir devlete bağlı olmayan savaşçı topluluklar (aşiret savaşçıları, ücretli savaşçılar, inanç ve din uğruna savaşanlar) ile devlet askerleri arasındaki farklar açıklanarak Türk tarihindeki ‘alplık’ ve ‘gazilik’ kavramları üzerinde durulur.
b) Diğer Türk beylik ve devletlerinin aksine erken tarihte aşiret güçlerinden düzenli birliklere geçen Osmanlı’nın ilk dönem askerî teşkilatına ve bu teşkilatı oluşturan zümrelere değinilir.

10.3.1. Kuruluş Dönemi’nde Osmanlı askerî gücünü oluşturan farklı muharip unsurları açıklar.

a) Bir devlete bağlı olmayan savaşçı topluluklar (aşiret savaşçıları, ücretli savaşçılar, inanç ve din uğruna savaşanlar) ile devlet askerleri arasındaki farklar kısaca açıklanarak Türk tarihindeki “alplık” ve “gazilik” kavramlarına değinilir.

b) Öğrencilerin, bulundukları yerleşim yerlerinde şehitlikleri ziyaret etmeleri ve bununla ilgili bir kompozisyon yazmaları sağlanır.

c) Diğer Türk beylik ve devletlerinin aksine erken tarihte aşiret güçlerinden düzenli birliklere geçen Osmanlı’nın ilk dönem askerî teşkilatına ve bu teşkilatı oluşturan zümrelere değinilir.

UYGULAMA ZAMANI ve SÜRESİ

Planlanan Ders Süresi: 40+40=80 Dakika (iki ders saati)
Uygulama Tarihleri: 49. Hafta, 4-10 ARALIK 2023

DERS/KAZANIM KONUSU İÇERİK

10.3.1. BEYLİK DÖNEMİ’NDE OSMANLI’NIN ASKERî GÜCÜ

  • Alplık-Gazilik
  • İlk Düzenli Birlik: Yaya ve Müsellemler

KAVRAMLAR, KİŞİLER, OLAYLAR

Alp, Gazi, Alperen, Derviş, Abdal, Azep, Yaya, Müsellem, Çandarlı Kara Halil Paşa, Ahi, Ganimet, Baciyan-ı Rum, Abdalan-ı Rum, Gaziyan-ı Rum,

KONU/KAZANIM SUNUMU/SLAYTI

10.3.1. Beylik Döneminde Osmanlı’nın Askerî Gücü Sunum/Slayt

KONU/KAZANIM MATERYALLERİ

EK KAYNAKLAR

10.3.1. ETKİNLİK HAVUZU

ÖLÇME- DEĞERLENDİRME

10.3.1. ÖLÇME-DEĞERLENDİRME HAVUZU
(Kazanım ile ilgili ppt, word, pdf vb. deneme, test ve sınavlar)

DESTEK, KATKI ve DEĞERLENDİRMELERİNİZİ BEKLİYORUZ.

Ünite ile ilgili dosya, doküman, sunum, slayt, ses, görüntü, fotoğraf, video, vb. her şeyi aşağıdaki sanal duvarda (Padlet) paylaşabilir, görüş ve düşüncelerinizi belirtebilir, yorumlarınızla katkıda bulunabilirsiniz. Yapacağınız tek şey + ya tıklayıp sonrasında istediğinizi panoya eklemek. Birlikte düşünüyor, tasarlıyor, üretiyor ve paylaşıyoruz. Öğretmen İmecesi

Made with Padlet

ANA SAYFA  / TARİH-10 / 10.3. DEVLETLEŞME SÜRECİNDE SAVAŞÇILAR ve ASKERLER / 10.3.1. Beylik Döneminde Osmanlı’nın Askerî Gücü / 10.3.2. Tımar Sistemi / 10.3.3. Yeniçeriler ve Devşirme Sistemi / 10.3. Ünite: Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri

Mehmet Köşk

Fırsatlar ancak gelirken ve önü kesilerek yakalanır, ardından koşularak değil... Her zaman yapacak bir şeyler vardır. Daha fazla değil, daha sistemli ve birlikte çalışmalıyız.

Yorumlarınız, görüş, öneri ve eleştirileriniz bizim için bir gelişme fırsatıdır.

Başa dön tuşu