DERS İMECESİ

DERS İMECESİ  (Lesson Study)

“Ders imecesi” öğretmenleri, derslerini planlama, öğretme, gözlemleme, analiz etme ve düzenleme aşamalarında, önceden oluşturulmuş küçük gruplar halinde ve işbirlikçi bir şekilde çalışırlar. Bu projede tarih öğretim programlarında yer alan derslerin branş öğretmenlerinin bir araya gelerek, dersi kazanım amaçlarına uygun olarak planlaması, uygulaması, ders bitiminden sonra dersin değerlendirmesinin yapılması ve ders içeriklerinin dijitalleştirilmesine yönelik bir öğretmen işbirliği uygulaması olarak yeniden yorumlanarak tanımlanmıştır.

Tarih Zümresi Ünite/Modüllerine Katılım

Değerli arkadaşlar, ÖĞRETMEN İMECESİ /Eğitim 4.0 Projesi kapsamında yapılan çalışmalar “Ders İmecesi” modeliyle ele alınmış ve her ünite bir modül olarak Google Classroom üzerinden yapılandırılmıştır. Çalışmalarımızda önceliği olan modüller ve Google Classroom giriş kodları aşağıya tablo olarak çıkarılmıştır.

Bir ucundan da sen tut: Tarih öğretmeni olarak, tarih öğrenme-öğretme süreçlerini ders imecesi modeliyle yapılandırmak, çalışmaların bir ucundan tutmak istiyorsan, gireceğin ve severek katkıda bulunacağın aşağıdaki modüllerden birine giriş yapabilir, birlikte düşünmenin, tasarlamanın, üretmenin ve paylaşmanın onuruna sahip olabilirsin. Her şeyin hızla değiştiği bir çağda, biz de harekete geçelim. Haydi…

Nasıl Giriş Yapılır: Bunun için öncelikle google gmail hesabınızın olması gerekir. (gmail hesabınız yoksa rahatlıkla alabilirsiniz.) Gmail hesabınızla Google Classroom açılır, sağ üst tarafta bulunan + işareti üzerinden “sınıfa katıl” işaretlenir. açılan menüde sınıf ilgili modülün sınıf kodu girilir. Ders imecesine ekibine katıldınız. Artık süreç içerisinde birlikte çalışmaya başlıyoruz.
(Not: Modül yanlarında bulunan davet bağlantıları takip ederek de giriş yapabilirsiniz.)

ÜNİTE / MODÜLGiriş Kodu
Tarih-9.1. Ünite: Tarih ve Zaman Modülü
(Davet bağlantısı)
qnbfc5o
Tarih-10.1. Ünite: Selçuklu Türkiyesi
(Davet bağlantısı)
xkuuot2
Tarih-11.1. Ünite: Osmanlı Siyaseti (1595-1774)
(Davet bağlantısı)
gnakehw
T.C. İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük-12.1. Ünite: 20. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti
(Davet bağlantısı)
2zn5hqt
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi 1. Ünite: İki Küresel Savaş Arasında Dünya
(Davet bağlantısı)
zscupqu
Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi 1. Ünite: Türklerde Devlet Teşkilatı
(Davet bağlantısı)
hzfreti
TARİH ÖĞRETMENLERİ ZÜMRE ÇALIŞMALAR Modülü
(Davet bağlantısı)
r3tesft
Ayrıntı için DERS İMECESİ Sayfasına gidebilirsiniz

DERS İMECESİ  (Lesson Study)

Bir öğretmenin nitelikli bir yetiştirici olabilmesi için taşıdığı sorumluluğun, toplumsal beklentilerin ve bilimsel anlamda kazanılması gereken özelliklerin farkında olması gerekmektedir. Bu bağlamda, hem öğretmenlerin hem de öğretmen adaylarının öğretim uygulamalarının geliştirilmesi açısından, ders imecesi (ders araştırması) modelinin kullanılmasının olumlu sonuçlar doğuracağı çeşitli akademik çalışmalarda ifade edilmektedir. 

DERS İMECESİ (DERS ARAŞTIRMASI) MODELİ (LESSON STUDY)

“Ders imecesi” öğretmenleri, derslerini planlama, öğretme, gözlemleme, analiz etme ve düzenleme aşamalarında, önceden oluşturulmuş küçük gruplar halinde ve işbirlikçi bir şekilde çalışırlar. Bu projede ders öğretim programlarında yer alan derslerin branş öğretmenlerinin bir araya gelerek, dersi kazanım amaçlarına uygun olarak planlaması, uygulaması, ders bitiminden sonra dersin kritiğinin yapılması ve ders içeriklerinin dijitalleştirilmesine yönelik bir öğretmen işbirliği uygulaması olarak yeniden  tanımlanmıştır. Ders İmecesi ile oluşturulan ders planlarının yanı sıra, yine eğitim-öğretim sürecine yayılan ders içerikleri, ders materyalleri, etkinlikler, ölçme değerlendirme araçları ders modülleri üzerinden üretilecek ve sürekli geliştirilecektir. 

Ders İmecesi (Ders araştırması) modeli, öğrenci merkezli öğretimi uygulamak amacıyla Japonya’da ortaya çıkmış ve öğretmenlerin mesleki gelişimi için en çok kullanılan model olarak ifade edilmektedir. Japonya’da öğretmenlerin mesleki gelişimleri için kullanılan model, öğretmenlerin ortak bir hedef doğrultusunda işbirliği içinde çalışarak birlikte ders planı hazırlamaları, bu planı sınıfta uygulamaları, birbirlerini gözlemlemeleri ve işlenişi nasıl geliştirebilecekleri ile ilgili birbirlerinin ders anlatımlarının tartışmalarını içine alan profesyonel mesleki gelişim modeli olarak tanımlanabilir. Bu modelde, her bir ders bir araştırma gibi ele alınmakta, dersin öğretiminde yaşanan problem (bu araştırma sorusu da olabilir) belirlenip çözümüne yönelik ders planlanmakta, bu ders planı uygulanmakta, uygulama gözlemlenmekte ve etkililiği ile ortaya çıkan yeni problem/ler açısından değerlendirilmektedir. Bu süreç bir defada tamamlanmamakta ve döngü şeklinde devam etmektedir 

Ders İmecesi (Ders araştırması) modelinde öğretmenlik mesleğine araştırmacı bir gözle bakılmakta ve işbirliğine dayalı öğretmenliğe dair sorunlara çözüm aranmaya çalışılmaktadır. Öğretmen ve öğretmen adaylarının öğretmenlik problemleri ile ilgili yansıtıcı düşüncelerini etkinlikler yoluyla uygulamaya dökmeleri beklenmektedir. Öğretmen ve öğretmen adaylarının keşfederek ders araştırması süreci içinde öğretmeyi öğrendikleri görülmektedir. Ders araştırması süreci, öğretmen adaylarının bizzat kendilerini işe koşarak eksiklerini görebildikleri ve dersi öğrenci gözü ile araştırdıkları bir süreçtir. 

Ders İmecesi modeli üzerine yapılan uluslararası araştırmalar incelendiğinde, bu modelin öğretmenlerin mesleki gelişimine pek çok yönden olumlu etkileri olduğu görülmüştür. Buna göre, ders İmecesi modeli uygulamaları, öğretmenler arası işbirliğine, bilgi, yetenek ve tecrübelerine, mesleki tutumlarına, öğretimle ilgili strateji bilgilerinin gelişimine, eleştirel düşünme becerilerine, öğretmenler arası iletişim ve etkileşime, öğrenme ve öğretmenin gelişimine, kuram ve uygulama arasında ilişki kurmalarına ve birbirlerini cesaretlendirmelerine katkı sağlamıştır.

Ders İmecesi modelinde temel olarak dört ayak bulunmaktadır. Hazırlık çalışmaları, dersin planlanması, dersin uygulanması ve ders sonrası tartışma ile dersin yeniden planlanması şeklindedir. Ders imecesi modeli bu proje kapsamında bir yıllık eğitim-öğretim sürecine yayılarak  özelleştirilmiştir. Buna göre süreç; 

  1. Hazırlık süreci, (Yaz dönemi, Temmuz, Ağustos ayları)
  2. Tasarlarlama süreci (Sene başı Mesleki Çalışma Eylül ayı)
  3. Uygulama süreci (Öğretim yılı süreci Eylül-Haziran) ve 
  4. Değerlendirme süreci (Sene sonu Mesleki Çalışmalar Haziran ayı) olmak üzere dört aşamalı bir PUKO (Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al) döngüsü olarak yürütülür.

Yorumlarınız, görüş, öneri ve eleştirileriniz bizim için bir gelişme fırsatıdır.

Başa dön tuşu
Skip to content