EĞİTİMDE YALIN UYGULAMALARYALIN EĞİTİM

Yalın Eğitimde Temel Değerler

3P (People – Process – Purpose) Temel Değerler

1- Amaç (Purpose): 

Bir örgütün temel amacı kar elde etmek gibi gözükse de bunun sağlanmasının temel koşulu olan müşterinin problemlerini uygun maliyetlerle çözmek ve müşterinin tanımladığı değeri oluşturmak olmalıdır. Müşterinin olmadığı bir yapıda kar elde edilmesi düşünülemez. 

Yalın Düşünce Sistemi’nin beyni “Amaç”tır.

2- Proses (Process): 

Amaç belirlendikten sonra bu amaca erişmek için ürün ya da hizmet fikrinin oluştuğu andan müşterinin satın aldığı ve parasını ödediği ana kadar geçen sürecin (değer akışı) ürünün ve müşterinin gözetilerek yönetilmesi gerekmektedir. 

İdeal bir proses müşteri merkezli ve amaca uygun olmalıdır. Prosesin olmadığı bir yapıda amacın bir anlamı yoktur. 

Yalın Düşünce Sistemi’nin organları “Proses”lerdir.

3- İnsan (People):

Amaç ve Proses bir sistemde olsa bile onu hayata geçirecek, yaşamını devam ettirecek, sürdürülebilirliğini sağlayacak ve elbette onu geliştirecek olan unsur İnsan’dır. İnsan odaklı bir mekanizme kurulmazsa amaç ve prosesler harika olsa da sistemin sağlıklı çalışması mümükün değildir.Burada İnsan kavramı altında hem çalışan hem de müşteriyi ele almak gereklidir. Fikir ve geliştirme önerileri bu iki kanattan gelecek ve uygulamaya konulacaktır. 

Yalın Düşünce sisteminin kalbi “İnsan”dır.

Nasıl bir insan beyni, kalbi ya da organlarından biri eksik olduğunda bir bütünü oluşturamıyor ve yaşamsal fonksiyonlarından geri kalıyorsa; Yalın Düşünce’de bu 3P olmadan sadece bir ütopya olarak kalır.

Yalın Düşünce, Lean Thinking (Yalın Düşünce) kitabında ortaya atılan 5 temel ilke ve 2007’de tanımlanan 3 temel değer ile bir bütündür. Bu 5 temel ilke üretim eksenli belirlenmiş gibi düşünülse de sistemin, prosesin olduğu her yere uyarlanabilir. Dolayısıyla 3P’deki her bir temel değer bu 5 temel ilkeye hizmet eder.

5 temel ilke 1996 yılında Yalın Düşünce kitabında Daniel Jones ve James Womack tarafından tanımlanmıştır.

YALIN TEMEL DEĞERLER

EK KAYNAKLAR

Yalın Eğitimde Temel Değerler Doküman Havuzu

Yalın Enstitü

KONU/KAZANIM PANOSU

Yalın Eğitimde Temel Değerler ile ilgili görüş düşünce ve önerilerinizi dijital pano üzerinde yapabilir, belge doküman ekleyebilir, belge dokümanlar üzerinde değerlendirmelerde bulunabilirsiniz.

Padlet ile yapıldı
Daha Fazla Göster

Yorumlarınız, görüş, öneri ve eleştirileriniz bizim için bir gelişme fırsatıdır.

Başa dön tuşu
Skip to content