Ortak Türk TarihiOTT.3. Türk KağanlıklarıTARİH ZÜMRESİ

OTT.3.4. Türgeş Kağanlığı

TÜRGEŞ KAĞANLIĞI

Bu devlet 699-766 yıllarında hüküm sürmüş, Batı Kök Türk Kağanlığı’nın halefi olarak ortaya çıkmıştır. Batı Kök Türklerin On Ok kabile ittifakına dâhil Türgeş boyu mensubu Uçele (Yüzlüg) Kağan (699-705) tarafından 699 yılında kurulmuş, yönetim merkezi Suyab şehri olmuştur. Sınırları Yedisu ve civarıdır. En meşhur hükümdarı Sulu Kağan (715-738) Batı Kök Türklere vasal vaha devletleri üzerinde siyasi nüfuz sağlamıştır. Türgeş hükümdarları Soğd yazısıyla “İlahi Türgeş Kağan sikkesi” unvanıyla bronz para bastırmışlardır. Türgeş Kağanlığı Çin ve Araplara karşı savaşlar yapmış ve zafere ulaşmışlardır. Kırgız Kağanlığı’nın da Türgeşlerle müttefiklik münasebeti olmuştur.

Araplar ile Çinliler arasındaki Talas Savaşı’nda (751), Karluk Türklerinin Araplara desteğiyle Çin ordusu yenildi. Büyük önem taşıyan bu olayın ardından İslamiyet Orta Asya’da yaygınlaştı. Talas Savaşı’ndaki zafer Çin’in Orta Asya’daki etkisini zayıflattı. İslamiyet’i ilk benimseyenlerden biri Horasan, Maveraünnehir ve Yedisu’daki Türk boyları olmuş; daha sonra Hazar Kağanlığı ve Volga Bulgaristan topraklarında yaşayan Türkler arasında bu din hızla yayılmaya başlamıştır.

DESTEK, KATKI ve DEĞERLENDİRMELERİNİZİ BEKLİYORUZ.

Ünite ile ilgili dosya, doküman, sunum, slayt, ses, görüntü, fotoğraf, video, vb. her şeyi aşağıdaki sanal duvarda (Padlet) paylaşabilir, görüş ve düşüncelerinizi belirtebilir, yorumlarınızla katkıda bulunabilirsiniz. Yapacağınız tek şey + ya tıklayıp sonrasında istediğinizi panoya eklemek. Birlikte düşünüyor, tasarlıyor, üretiyor ve paylaşıyoruz. Öğretmen İmecesi

Made with Padlet
Daha Fazla Göster

Yorumlarınız, görüş, öneri ve eleştirileriniz bizim için bir gelişme fırsatıdır.

Başa dön tuşu
Skip to content